Bor, Mámor, Balaton

mywine wineshop
Budapest Borbár túra – MyWine
szeptember 21, 2018
Show all
pince badacsony

badacsony látkép

Balaton, az örök szerelem, megannyi borturisztikai élményem hozzád köt…

Badacsony-Balatonfüred-Csopaki borvidék, hívtak így valaha 1936-ban, mely három település mai napig bortúráim központja. Toszkánát idéző dimbes-dombos lankákon, szénabálákkal az út szélén tarkítva érjük el Veszprém irányából, Hegymagason át a Szent-György hegyet. A táj képe nagyon különleges, tanúhegyek magasodnak az égbe, a háttérben balatoni panoráma. Víz, ég és föld kapcsolata nem is írható le szebben.

2000 éve a római civilizáció idején hadi út is vezetett a tó északi partján, valamint a földművelés és borkészítés is jelentős szerepet játszott mindennapi életükben. A Tihanyi rév és Sió csatorna is a rómaiak nevéhez fűződik. Badacsonyban a Római út vezet keresztül a városon, a Szent György-hegyi 2HA borászat „Tabunello” bora pedig sangiovese szőlőből készül, mely az olaszok öröksége. 
A magas napsütéses órák száma, a Balaton mikroklímája annyira egyedi, hogy még az aszúsodást is lehetővé teszi. A talaj adottságai, a vulkanikus időszakok kőzetei hatással vannak a borokra, magas savakat és jó eltarthatóságot biztosítva. Testes, nagy extrakt és magas alkoholtartalommal bíró borok készülnek, melyek 2-3 év alatt érik el csúcsukat és akár 10 évig is képesek érlelődni a palackban.

Bortúránk első állomása legyen egy hangulatos borterasz, mely gyönyörű panorámával és frissítő borokkal vár minket a badacsonyi régióban. Számos hely közül választhatunk, a Szászi, a Laposa vagy a nemrégiben nyílt Murci terasza egytől-egyig külön gasztronómiai kalandozás. Érdemes előre helyet foglalnunk, mert a nyári időszakban zsúfolt a Balaton. 
Az elmúlt években sokat fejlődött a vendéglátás színvonala, megszépültek a birtokok, több kiváló étterem is megnyílt. A Hableány bisztró megújult Badacsony központjában, mely egyben látogatóközpont lett, a borkészítés folyamatát is bemutatják az érdeklődőknek. A Fata Pincészet Ürmös borkülönlegességét kóstoljuk meg a népszerű Borbarátok vendéglőben mely, a régióra jellemző növény egyedi illatvilágát idézi.

Fajtaborok tekintetében is nagyon szépen teljesít a régió. Az első olyan rajnai rizling, mely világszinten is megállja a helyét, a Villa Sandahl „Wet Stones” fantázianévre keresztelt bora. Nehéz, esős évjáratból, vulkanikus bazaltkőzetek között fejlődött, melyben némi maradékcukor emeli az eleganciát. Kedvenc borom azonban mégis a kéknyelű, mely különleges hazára lelt itt Badacsonyban. A badacsonyi kéknyelű őshonos magyar szőlőfajta 2013-ban bekerült a hungarikumok közé. Az úri szőlőnek is nevezett fajta nevét a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta. Illatában citrusokra, fehér húsú gyümölcsökre, csonthéjasokra, mezei virágokra emlékeztet. A Válibor családias hangulatú birtoka megér egy felfedezést, boraik évek óta hozzák a kiváló minőséget, az egyik legszebb kéknyelűt is náluk kóstoltam.

Káli-medence, az én lélekcsakrám. Nincs még egy hely hazánkban, ami ilyen energiákkal tölt fel. Volt szerencsém többször bejárni a Balaton-felvidéket, a Káli Art Inn nagyszüleink korát idéző rusztikus bútorokkal, pajtából kialakított butik hotel, mely wellness egységet és éttermet is üzemeltet. A másik népszerű úticél a Toszkán stílusú Liszkay Borkúria, mely népszerű esküvőhelyszín. Remélem, egyszer eljutok oda, hogy egy kis provence-i stílusú házban kortyolhassam a régió borait. Az északi parti borút csodás falvakat érint, érdemes a helyeket kerékpárral felfedezni, hogy a gasztronómiát és a borokat is élvezhessük. A kitérő után Zánkánál térünk vissza a főútra, ahonnan már csak karnyújtásnyira van Balatonfüred.

A borászok borásza idei nyertese, Figula Mihály borai mellett nem mehetünk el, ha itt járunk. Személyes kedvencem a „7ha”, mely egy könnyed fehérvirágos-őszibarackos, finom savakkal és vibráló mineralitással készülő házasítás. A füredi borvidék sajnos mára nyaralókkal telített, szőlőbirtokokból egyre kevesebb található itt. A közeli Paloznakon viszont, az önkormányzat igyekszik visszafogni az építkezések számát és teret enged a borászatoknak. Csopak-Paloznak neves pincészetei, mint például Petrányi, Szent Donát, Jásdi szintén elképesztő panorámát biztosítanak északról egy erdővel védett domboldalról a Balaton partjáig nyúlva. A Márga Bisztró a gasztronómia iránt érdeklődők úticélja.

A Homola borterasz a nyár központja. A DJ a szőlőben vagy a Paloznaki Jazzpiknik fesztiválok sok látogatót vonzanak a szezonban. Kedvenc borom a „Sáfránykert Olaszrizling Selection”, mely egy dűlőválogatott, hordós érlelésű olaszrizling. Szerintem így kell bemutatni ezt a fajtát. A hordó szépen lekerekíti a bort, krémesebb, mandulás ízt ad. Gyümölcsösség dominál, citrus és körte, kis fanyarsággal és sós mineralitással kiegészítve.

Ilyen számomra a tökéletes bortúra, ahol lehetőségünk nyílik bejárni a Balaton északi partján található borászatokat és népszerű vendéglátóhelyeket. A fárasztó nap végén a szőlők között ülve figyelem, ahogy a nap lebukik a dombhát mögött, utolsó sugarai még előtőrnek és feltöltenek, miközben az ezerarcú Balatont csodálom, ahogy az utolsó vitorlások is partot érnek…

Ha kedvet kaptál egy hasonló bortúrához, keress minket telefonon vagy kérj ajánlatot e-mailben hello@wellnessandwine.hu

Üdvözlettel:

The Wine Guy

https://www.instagram.com/hungarianwineguy/