Balatoni Vitorlás Bortúra

borfesztival-piknik
Borfesztivál
március 23, 2017
restaurant-alcohol-bar-drinks-compressor-min
Borbár túra Budapesten
április 17, 2017

Vitorlás Bortúra Balatononvitorlas-berles

Balaton kiemelt szerepet kap hazánk turisztikai fejlesztése során, mintegy 360 milliárdos állami-uniós támogatást érkezhet 2020-ig. A wellness hétvége és vízparti üdülés mellett egyre népszerűbb a vitorlázás és borkóstolás.

A gasztronómiát és vitorlázást kedvelő és kereső turisták egyre nagyobb számban vesznek részt szervezett vitorlás bortúrán, ahol a sétahajózás élményét kiegészítik a térség kiváló pincészetei megtekintésével és balatoni borok kóstolásával. A pincészetek mára már kiváló gasztronómiai élményt kínálnak mind étel, mind bor tekintetében.

Többféle módon lehet a sétavitorlázást bortúrával kombinálni:

  • saját vitorlás jogosítványunkkal vitorlást bérelünk és megtervezzük utunkat a Balaton körül kikötői helybérlettel
  • Vitorlás bérlés kapitánnyal és szervezett bortúrával, ahol oda visznek, ahova csak szeretnénk

Szervezett bortúra esetén biztosak lehetünk, hogy rendelkezésünkre fog állni a pincészet az összes szolgáltatással és szakértő személyzettel akár már kis létszámú csoport esetén is. Vitorlás bérlés kapitánnyal ajánlott a Balaton szeszélyes időjárása és rugalmas időbeosztás miatt. Az északi és déli parton is kiváló kikötők és bérelhető vitorlások várják az utazókat.

Hol kóstoljunk?

Rendkívül sok és kiváló borászat található a régióban. Az északi parton a Badacsonyi Borút és Csopaki Kódex támogatói, déli-parton a Dél-Balaton Borút kiemelkedő képviselői várnak minket. A BalatonBor viszonylag új kezdeményezés, ahol több mint húsz tóparti pincészet összefogásával, minőségbiztosítási rendszerrel, fiatalos lendületes és arculattal jön létre régió szintű bor.   A teljesség igénye nélkül néhány általunk kedvelt borászatot most bemutatunk.

Konyári Pincészet

Konyári-Pince

A Konyári birtok a balatonlellei vagy balatonboglári kikötőből érhető el a leggyorsabban. A Konyári Pincészet a Dél-Balaton talán legismertebb és legelismertebb borászata. Jelenleg 38 hektáros területen gazdálkodik, területei mind kivételes adottságú termőhelyek, magas mésztartalmú, helyenként kővel és agyaggal kevert löszös talajú, napsütötte, meleg domboldalak 150-250m tengerszint feletti magasságon. A fajtaösszetételben a kékszőlő dominál, ahol a hungarikumok és a világfajták mellett az elmúlt századok híres borait adó fajtaszelekcióit is szeretnék létrehozni.

Jásdi Pincészet

Mérföldkő a Balaton északi partján a Jásdi pincészet. Az elmúlt években Jásdi István a Csopaki régióban meghatározó egyéniségű borászatot alakított ki. A pincészet elhelyezkedés szintén szerencsésnek mondható, hiszen a Csopaki Borvidéket könnyen megközelíthetjük egyaránt a balatonfüredi és alsóőrsi kikötőkből. Népszerű boraik közül az olaszrizling és chardonnay minden évben hozza a kiváló minőséget. Mindössze 17 hektáron termelnek évi 1000 mázsát, olykor nehezen művelhető területen is. Nem véletlenül hívják talán Siralomvágónak 2,5 hektáros Triász kori mészkő, márga, dolomit és vörös permi homokkő alapú dűlőjüket.

Villa Tolnay

Tolnay Villa Borház Csobánc

Elengedhetetlen állomás egy vitorlás bortúra alkalmával Badacsony, hiszen a tradicionális borvidék mára egybeforrt a balatoni bor fogalmával. A borvidék jellemző talaja bazalt alapon pannonagyag, pannonhomok, lösz. Éghajlata enyhe, kiegyenlített, magas páratartalommal. A Balaton közelsége miatt a déli lejtők a vízfelületről visszaverődő napfényt is élvezhetik, így nagyon kedvező mikroklíma alakult ki. Ezen a területen a bortúrázók nagy kedvence a Villa Tolnay, amely nagyon fontosnak tartja a vulkanikus bazalt talajon született terroir borok készítését. A Balaton északi partján, a Tapolcai-medencében fekvő Csobánc hegy az egyik legszebb vulkanikus hegy Magyarországon. Itt található a Villa Tolnay birtok központja és szőlőültetvényeink jelentős része.

Hol béreljünk vitorlás hajót?sétahajózás

A vitorlás bérlés minden igényt kielégítő partnerként a WindWorks Kft. csapata által nyújtott szolgáltatásokat javasoljuk, hiszen flottájuk a legkisebb (4 személyes) hajóktól a legnagyobb (12 személyes), már-már szinte nyaralóként is funkcionáló vitorlás hajókból áll.  A WindWorks csapata vitorlás oktatás-ban is profi, óriási tapasztalattal rendelkeznek, így szívesen állnak rendelkezésünkre, ha úgy döntünk, először a jogosítványt szeretnénk megcsinálni, majd ezután önállóan bérelni.

Keress minket bizalommal: hello@wellnessandwine.hu

Jó szelet!